Sztuka mięsa z dzika Drukuj
Czwartek, 07 Grudzień 2006 22:24

Składniki: 2 kg łopatki z dzika (może być inna część), zalewa (2 szklanki octu, 2 szklanki wody, po kilka ziaren liści laurowych, pieprzu czarnego i jałowca), 1 duża cebula, pęczek włoszczyzny bez pora i kapusty, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki), 1/2 szklanki soku wiśniowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżka tartej bułki, szczypta cynamonu

Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zalewy krótko zagotować, wystudzić. Mięso umyć, ułożyć ciasno w niewielkim rondlu emaliowanym lub glinianym garnku, zalać zalewą i pozostawić na dwa dni w chłodnym miejscu (codziennie obracać). Przed użyciem mięso starannie opłukać, włożyć do niedużego garnka, wlać bulion, przyprawy z zalewy, włoszczyznę i cebulę, przykryć i dusić. Po około godzinie, kiedy sos się wygotuje, dodać szklankę wina i dusić do miękkości. Pokroić w plastry w poprzek włókien, ułożyć na ogniotrwałym półmisku, zalać sosem. Sos sporządzamy z soku wiśniowego wymieszanego z wywarem pozostałym po duszeniu mięsa, oczywiście przecedzonym.

Sposób podania: Podawać na gorąco. Przed podaniem potrawę posypujemy na półmisku tartą bułką, cukrem (nie za dużo!) i odrobiną cynamonu. Zapiekamy  w piekarniku ok. 20 min do zrumienienia. Dodatki: buraczki zasmażane, ćwikła z chrzanem.

Zmieniony ( Środa, 03 Styczeń 2007 21:59 )