Nalewka myśliwska na ziąb i inne chłody |
|
Sobota, 21 Listopad 2009 20:01 |
Składniki:
-
1 l spirytusu
-
1 l wody
-
½ szklanki cukru (miodu)
-
20 igieł sosnowych
-
20 jagód jałowca
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
-
1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla
Igły sosnowe i jagody jałowca przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Do gąsiorka lub innego szklanego naczynia dodajemy wszystkie składniki stałe z wyjątkiem cukru i macerujemy przez 14 dni, często potrząsając naczyniem. Po tym okresie nalew filtrujemy. Dodajemy przegotowaną z cukrem i schłodzoną wodę (jeśli cukier zastępujemy miodem rozpuszczamy go w wodzie schłodzonej do temperatury mniejszej niż 40 stopni C) Odstawiamy szczelnie zamknięte naczynie na następne 14 dni. Po tym okresie nalewkę ponownie filtrujemy, przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 5 miesięcy.
|
Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:28 )
|