Nalewka myśliwska na ziąb i inne chłody Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 20:01

Składniki:

  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • ½ szklanki cukru (miodu)
  • 20 igieÅ‚ sosnowych
  • 20 jagód jaÅ‚owca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 Å‚yżeczka tartej skórki pomaraÅ„czowej
  • 1 Å‚yżeczka suszonego korzenia arcydziÄ™gla

 

Igły sosnowe i jagody jałowca przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Do gąsiorka lub innego szklanego naczynia dodajemy wszystkie składniki stałe z wyjątkiem cukru i macerujemy przez 14 dni, często potrząsając naczyniem. Po tym okresie nalew filtrujemy. Dodajemy przegotowaną z cukrem i schłodzoną wodę (jeśli cukier zastępujemy miodem rozpuszczamy go w wodzie schłodzonej do temperatury mniejszej niż 40 stopni C) Odstawiamy szczelnie zamknięte naczynie na następne 14 dni. Po tym okresie nalewkę ponownie filtrujemy, przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 5 miesięcy.

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:28 )