Jarzębiak Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 22:15

Do wykonania nalewki z jarzębiny należy przygotować:

  • 30 dag owoców jarzÄ™biny,
  • 3 suszone Å›liwki,
  • 10 rodzynek,
  • 1 daktyl,
  • 100 ml spirytusu,
  • 800 ml wódki,
  • 100 ml brandy,
  • Å‚yżka cukru.

 

Owoce jarzębiny zebrać należy we wrześniu, dobrze opłukać i wysuszyć, następnie pokroić. Ze śliwek usnąć pestki. Po umieszczeniu owoców w słoju dodać cukier i całość zalać spirytusem, po czym odstawić na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie nalew zlewa się, a owoce zalewa wódką, a następnie odstawia się na 3 dni. Zlaną z owoców wódkę miesza się z nalanym spirytusem, i dodaje brandy. Przefiltrowaną nalewkę rozlewa się do butelek i pozostawia na okres pół roku.

Zmieniony ( Sobota, 05 Grudzień 2009 11:55 )