Nasi koledzy w Okręgowych Władzach Łowieckich
Pisaliśmy już wcześniej że, kolega Andrzej Czapliński, podczas IV Okręgowego Zjazdu Delegatów PZŁ, został wybrany do Elbląskiej Okręgowej Rady Łowieckiej. Dzisiaj możemy już podać następne nominacje.

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja książki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czaplińskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Statut PZŁ
Uchwała XXIV Krajowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Łowieckiego z dnia 16 lutego 2019 roku
Nalewka staropolska Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 22:19

Do wykonania nalewki staropolskiej należy przygotować:

  • pół garści świeżych pączków brzozowych,
  • 5 kromek chleba żytniego, razowego,
  • pół garści rodzynek,
  • ok. 2 cm cynamonu,
  • 10 goździków,
  • 150 ml miodu,
  • ok. litr wódki żytniówki,
  • 1 szklanka piwa, może być jasne lub ciemne.

 Najpierw należy przygotować chleb, krojąc go w kostkę i suszyć do zarumienienia, np. w piekarniku. Umyte pączki brzozowe wrzucić następnie wraz z gotowym chlebem i przyprawami korzennymi do naczynia, np. słoja, a następnie zalać wódką żytniówką. Zamknięte naczynie z zawartością należy odstawić na okres 2 tygodni. Można co kilka dni wstrząsać w celu lepszego wymieszania. Po okresie 2 tygodni powstałą nalewkę przefiltrowuje się, jednocześnie przygotowując piwo do dodania. Robi się to poprzez dosyć mocne ogrzanie piwa i dolanie do niego miodu oraz wymieszanie, po czym całą ciecz należy ostudzić i zmieszać z nalewką rozlewając do butelek, które pozostawia się na okres 3 miesięcy.

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:31 )
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzięki Joomla! Valid CSS