Nalewka staropolska |
![]() |
Sobota, 21 Listopad 2009 22:19 |
Do wykonania nalewki staropolskiej należy przygotować:
 Najpierw należy przygotować chleb, krojąc go w kostkę i suszyć do zarumienienia, np. w piekarniku. Umyte pączki brzozowe wrzucić następnie wraz z gotowym chlebem i przyprawami korzennymi do naczynia, np. słoja, a następnie zalać wódką żytniówką. Zamknięte naczynie z zawartością należy odstawić na okres 2 tygodni. Można co kilka dni wstrząsać w celu lepszego wymieszania. Po okresie 2 tygodni powstałą nalewkę przefiltrowuje się, jednocześnie przygotowując piwo do dodania. Robi się to poprzez dosyć mocne ogrzanie piwa i dolanie do niego miodu oraz wymieszanie, po czym całą ciecz należy ostudzić i zmieszać z nalewką rozlewając do butelek, które pozostawia się na okres 3 miesięcy. |
Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:31 ) |