Nalewka staropolska Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 22:19

Do wykonania nalewki staropolskiej należy przygotować:

  • pół garÅ›ci Å›wieżych pÄ…czków brzozowych,
  • 5 kromek chleba żytniego, razowego,
  • pół garÅ›ci rodzynek,
  • ok. 2 cm cynamonu,
  • 10 goździków,
  • 150 ml miodu,
  • ok. litr wódki żytniówki,
  • 1 szklanka piwa, może być jasne lub ciemne.

 Najpierw należy przygotować chleb, krojąc go w kostkę i suszyć do zarumienienia, np. w piekarniku. Umyte pączki brzozowe wrzucić następnie wraz z gotowym chlebem i przyprawami korzennymi do naczynia, np. słoja, a następnie zalać wódką żytniówką. Zamknięte naczynie z zawartością należy odstawić na okres 2 tygodni. Można co kilka dni wstrząsać w celu lepszego wymieszania. Po okresie 2 tygodni powstałą nalewkę przefiltrowuje się, jednocześnie przygotowując piwo do dodania. Robi się to poprzez dosyć mocne ogrzanie piwa i dolanie do niego miodu oraz wymieszanie, po czym całą ciecz należy ostudzić i zmieszać z nalewką rozlewając do butelek, które pozostawia się na okres 3 miesięcy.

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:31 )