Nalewka z rokitnika Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 22:23

Do wykonania nalewki z rokitnika należy przygotować:

  • 1 kg owoców rokitnika,
  • 1,5 l spirytusu 80%,
  • 1 kg cukru,

 Owoce należy dobrze umyć, następnie umieścić w słoju i zasypać połową przygotowanego cukru, a całość zalać spirytusem, naczynie szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym miejscu na 12-16 tygodni, po czym zlać alkohol i dosypać pozostałą część cukru do owoców a następnie pozostawić je na 3 tygodnie. Po tym czasie cukier powinien być już rozpuszczony tworząc syrop, który należy dodać do zlanego wcześniej alkoholu i odstawić na kilka dni, codziennie potrząsając naczyniem. Rozlać nalewkę do butelek, które pozostawia się na ok. pół roku.

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:32 )