Tarniówka Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 11:16

Składniki:

  • 1 kg śliwek tarniny (przemrożonych),
  • 1/2 litra spirytusu,
  • 1/2 litra wódki czystej,
  • 1/2 litra miodu.

 

Procedura: Owoce oczyścić, opłukać, wytrzeć, ponakłuwać szpikulcem, zalać spirytusem i odstawić w ciepłe miejsce na  dwa miesiące, mieszając (potrząsając gąsiorkiem) co dwa dni. Po tym czasie zlać spirytus i przesączyć go. Podgrzać miód i rozpuścić z wódką czystą, odszumować, gorący rozmieszać ze spirytusem a gdy przestygnie, rozlać do butelek, zakorkować, zalakować i wynieść do piwnicy na dwa i pół roku.

Nalewki myśliwskie wg Andrzeja Czaplińskiego

Zmieniony ( Niedziela, 22 Listopad 2009 14:13 )